НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Албертина ще бъде домакин на изложба, посветена на историята на графиката (27.01.2023)
 20-ата годишнина от повторното отваряне на музея Албертина ще бъде отбелязана от две грандиозни изложби, включващи печатни графики от последните шест века. Откакто херцог Алберт фон Заксен-Тешен, зет на императрица Мария Терезия, основава Albertina-Collection преди повече от 200 години, колекцията има силен фокус върху съвременното изкуство на всяка следваща епоха – както се вижда от първата от тези две изложби, „Графиката: от Дюрер до Пикасо“.

Развитието на техниките за създаване на графични отпечатъци е сред най-големите художествени постижения на Късното Средновековие. Такива техники скоро достигат статус, равен и дори надминаващ този на живописта в творчеството на художници като Мартин Шонгауер и Албрехт Дюрер.

В сравнение с дървореза и гравирането на медна плоча, техниката на офорт, която е разработена малко преди 1500 г., позволява по-голяма свобода за художествено експериментиране. Развитието му кулминира в произведенията на Рембранд, както и тези на Франсиско де Гоя половин век по-късно.

От началото на 19 век нататък литографията позволяват полутоновете и отпечатването на много големи издания. По този начин художниците от 20-ти век вече може да използват широк спектър от изразни средства, които през 60-те години са допълнително разширени от предпочитания от поп артистите процес на копринен печат.

В световен мащаб колекцията на Албертина е почти несравнима по отношение на способността си да представя историята на графичните изкуства в светлината на нейните най-забележителни образци. Тази изложба има широк диапазон от първите експерименти в печатната графика до изкуството на модерната епоха. Куратор на изложбата е Кристоф Мецгер.

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!