НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Музеят на Виктория и Албърт в Лондон открива безплатна постоянна експозиция посветена на Дейвид Боуи (24.02.2023)
Музеят на Виктория и Албърт в Лондон ще получи като дарение архива на покойната културна икона Дейвид Боуи, давайки на феновете шанса да се докоснат до костюмите на певеца, обложките на албуми, проекти за декор и нотни листове.

Боуи умира на 10 януари 2016 г. на 69 години. От 2025 г. архивът от 80 000 предмета ще се съхранява и ще бъде достъпен в новия обект на V&AV&A East Storehouse в олимпийския парк Queen Elizabeth в Стратфорд — в специално пространство, наречено Център за изследване на сценичните изкуства Дейвид Боуи. Архивът ще бъде безплатен за разглеждане. „Архивът [също] съдържа поредица от лични бележници от всеки период от живота и кариерата на Боуи“, се казва в изявление на V&A.

Семейната фондация Blavatnik, създадена от британско-американския бизнесмен Леонард Блаватник, и Warner Music Group дариха £10 милиона за проекта. „Дарението ще ни помогне да каталогизираме колекцията и да създадем центъра“, казва Кейт Бейли, старши куратор във V&A, пред The Art Newspaper. Имението на Дейвид Бауи също изигра ключова роля, давайки зелена светлина за придобиването на огромния архив.

Колеги рок звезди приветстваха този ход. Музикантът Найл Роджърс, съосновател на групата Chic, казва в изявление: „Вярвам, че всички ще се съгласят с мен, когато кажа, че когато погледна назад към последните 60 години музика след Бийтълс, ако само един изпълнител можеше да бъде във V&A, то това трябва да е Дейвид Боуи. Той не просто правеше изкуство, той беше изкуство!“

„Вълнуващо е, че това е колекция и архив от цялата артистична кариера на Боуи. Той е живял живота си като изкуство и животът му е архивиран като изкуство. Толкова много съвременни артисти севдъхновяват от Боуи; той наистина освобождаваше“, добавя Бейли.

„Има някои очарователни предмети. Можем да видим как Боуи пише текстове, как скицира собствените си костюми. Има стилофон от Марк Болан, който Бауи използва в своя запис на Space Oddity,” казва Бейли. Архивът също така включва много разпознаваеми костюми като дизайните на Kansai Yamamoto за турнето Aladdin Sane (1973) и палтото Union Jack, проектирано от самия Боуи и покойния дизайнер Александър МакКуин за обложката на албума Earthling (1997).

Изложбата David Bowie Is на V&A беше открита през 2013 г. и включваше оригинални обложки на албуми, снимки и видеоклипове, взети от архива. Експозицията беше една от най-посещаваните пътуващи изложби в историята на музея, тръгвайки на обиколка с десет спирки от 2017 г., привличайки 194 000 посетители в Музея за съвременно изкуство в Чикаго и 200 000 посетители в Australian Centre for the Moving Image в Мелбърн.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!