НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
3000 "арт хлебарки" атакуваха заседание на руския съд (13.07.2010)

Над 3000 "арт хлебарки" плъзнаха из Таганския съд – по скамейките и из краката на съдиите, докато те гледаха делото срещу руските изкуствоведи Андрей Ерофеев и Юрий Самодуров на 12 юли 2010.

 Насекомите бяха пуснати от артгрупата “Война”. Артистите заявиха, че това творчески пърформанс в знак на протест срещу съдебната система на Русия, която ограничава изкуството. Протестът беше срещу факта, че двама от най-известните руски куратори бяха подведени по отговорност за организираната от тях през 2007 изложба "Забраненото изкуство".

Изкуствоведите бяха намерени за виновни за "насаждане на религиозна омраза" Те бяха осъдени да платят съответно - Ерофеев - 200 хиляди рубли  ($6483) и Саморудов - 150 хиляди рубли  ($4862).

Във въпросната експозиция те показват произведения, свалени от изложби в държавните галерии. Сред тях “най-опасните” картини изобразяват Исус Христос с глава на Ленин или пък Божият Син като Мики Маус. Срещу тях бе заведено дело и ги заплашваше три години затвор. Последваха десетки интелектуални протести и в крайна сметка изкуствоведите “отърваха” затвора.

 

Хлебарки плъзнаха по съдебните скамейки
Хлебарки плъзнаха по съдебните скамейки
Христос, представен като Мики Маус е сред скандалните картини, участвали в
Христос, представен като Мики Маус е сред скандалните картини, участвали в "Забраненото изкуство"
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!