НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Обявиха номинираните за наградата Търнър за 2023 г. (28.04.2023)
Номинираните за британската награда Търнър тази година включват Барбара Уокър, която е номинирана за поредица от творби, изследващи последиците от скандала Windrush (британски политически скандал, който започна през 2018 г. по отношение на хора, които са били неправомерно задържани, лишени от законни права, заплашени от депортиране и в най-малко 83 случая неправилно депортирани от Обединеното кралство от Министерството на вътрешните работи). Другите номинирани са Джеси Дарлинг, Гислейн Люн и Рори Пилгрим. Изложба на творбите на избраните художници ще се проведе в Towner Gallery, Източен Съсекс (28 септември-14 април); победителят, който ще получи 25 000 паунда, ще бъде обявен на 5 декември.

Уокър беше избрана за нейната инсталация Burden of Proof - включваща мащабни портрети с въглен, нарисувани върху стената и осем произведения на хартия, които са изложена на биеналето Шарджа 15 (до 11 юни). Творбите включват ръчно нарисувани факсимилета на оригинални документи, като фактура за правни услуги и временно удостоверение за освобождаване от военна служба.

Уокър казва в онлайн изявление, че рисунките разглеждат обширния обхват на скандала Windrush чрез портрети на засегнатите от действията на враждебна държава. [Работата] се съсредоточава върху доказателствата, които помагат да се докаже легитимността на онези, които британското правителство погрешно бе етикетирало като „мигранти без документи. Член на журито Мелани Кийн, директор на Wellcome Collection в Лондон, на брифинг за пресата заяви: „Уокър е уловила същността на това кои са тези хора по начин, който е невъзможно да се игнорира.“

Уязвимостта като тема прониква и в работата на родения в Бристол Рори Пилгрим, който е номиниран за инсталацията RAFTS в Serpentine Galleries и Barking Town Hall, заедно с пърформанс на живо в Cadogan Hall, Лондон; филмът включва осем жители на Баркинг и Дагенхам.

Произведението е поръчано за поредицата Radio Ballads в Serpentine миналата година. „Създаден по време на пандемията Covid-19, Пилгрим позиционира RAFTS като символ на подкрепа, която ни държи на повърхността в предизвикателни и несигурни обстоятелства“, се казва в изявление на изложбата. „Бяхме поразени от умелото правене на филми и красивите музикални аранжименти“, каза членът на журито Хелън Нисбет, артистичен директор на фестивала „Нощ на изкуствата“ и бъдещ главен изпълнителен директор и артистичен директор на Cromwell Place.

Родената в Стокхолм Леунг създава свой собствен привкус на бебефони, предпазни врати за деца и надуваеми конструкции. Творбата й с монитори от 2022 г. се състои от бебефон, инсталиран в една стая, който предава към друга машина; нейната изложба в Simian в Копенхаген й донесе номинацията. „Журито похвали... нейния ангажимент да оспорва начина, по който изкуството се произвежда и разпространява“, се добавя в изявлението на изложбата.

 

Джеси Дарлинг е номиниран за самостоятелната си изложба No Medals, No Ribbons в Modern Art Oxford и Enclosures в Camden Art Center (Мартин Кларк, директор на Camden Art Centre, също е в журито). Уязвимост и деликатност отново проникват в творбите. „Движейки се през тези пространства [в Оксфорд], хората често срещат крехки и несигурни скулптури“, каза Кийн. Изложбата в Оксфорд включва влакче в увеселителен парк в цял размер, извито във формата на скелет на вълнест мамут, заедно с изкривени помощни средства за придвижване.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!