НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Европейска нощ на музеите –2023 (12.05.2023)
 Събота, 13-ти май 2023. Вход свободен във всички партньорски музеи и галерии

Повече от 50 музея и галерии ще предложат богата програма от изложби, концерти, работилници, филми, организирани турове с гид. Нощта на музеите е отворена за всички. 

По повод събитието, един от организаторите Френският институт, в партньорство с Министерството на културата и Столична община, отваря своите врати. От 16.00 ч. до 21.00 ч. медиатеката ще представи подбрани преживявания във виртуална реалност. Посетителите ще се пренесат в Париж, като разгледат виртуално Сена, Айфеловата кула, Кметството, музея Орсе, църквата Свети Юсташ, Операта Гарние и полетете в космоса с Тома Песке. В 19:00 ч. е прожекцията в зала „Славейков“ на филма „Стависки“ на режисьора Ален Ресне (1974) със субтитри на български език. Вход с билет (стандартна цена 8 лв. / намалена цена 5 лв.) или с абонаментна карта. Пенсионерите и абонатите на Френския институт ползват намалената тарифа за прожекциите.

Сред акцентите е изложбата в галерия Академия, ул. Шипка 1 - 75 години специалност „Плакат и визуална комуникация“. Изложбата включва работи на бакалаври и магистри от последните пет години на специалност „Плакат и визуална комуникация“ и представя както плакати, така и творби в областта на визуалната комуникация, визуалната фантазия, шрифта и калиграфията. В изложбата е застъпена интерактивна част с резултатите на студентите в областта на екранната графика и уебдизайна.

Първата изложба от дългосрочен проект, насочен към колекциите на галериите в България също е отворена в Нощта на музеите. Представя галериите в Пловдив, Стара Загора, Казанлък и Сливен през водещи образи от постоянните им експозиции и може да бъде видяна в галериите на СБХ, ул. Шипка 6.

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СОФИЯ отбелязва Нощта на музеите  със специални събития, изложби, образователни ателиета, обиколки с екскурзовод. Отворени с вход свободен са постоянната експозиция в сградата на пл.„Бански“ 1 (12:00 – 22:00 ч.), Археологическото ниво на базиликата Света София (10:00 – 17:30 ч.), Комплекс „Антична Сердика“ (12:00 – 22:00 ч.), Триъгълната кула на Сердика (12:00 – 22:00 ч.).

В инициативата в София се включват над 50 музея и галерии, пълната програма може да бъде видяна тук -

https://institutfrancais.bg/evropejska-noshh-na-muzeite-sofiya-2023/

Освен в столицата в инициативата участват институции в Пловдив, Варна, Кърджали, Силистра, Добрич и други.

 

Паралелно с Нощ на музеите двадесет и три светлинни творби ще преобразят София в галерия под открито небе във вечерите от 11 до 14 май 2023 г. С десет повече, отколкото в първото издание на Фестивала на светлините LUNAR, произведенията ще озарят едни от най-известните столични фасади, паркове и площади.  Всички локации ще могат да бъдат посетени безплатно, а светлините ще бъдат включени между 21:00 и 00:00 ч. във всяка от четирите вечери.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!