НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Tate Britain представя цялостно преосмисляне и нова подредба на изложбите на своите колекции (26.05.2023)
 На 23 май 2023 г., Tate Britain представи първата реорганизация на своите колекции от десет години.

Най-емблематичните произведения от най-голямата колекция от британско изкуство в света са с вход свободен, от „Офелия“ на Джон Еверет Миле и „Художникът и неговият мопс“ на Уилям Хогарт до „По-голямо пръскане“ на Дейвид Хокни, „Пелагос“ на Барбара Хепуърт и No Woman, No Cry на Крис Офили Плачи. Има експозиция от над 100 произведения на Дж. Търнър, както и зали, посветени на ключови фигури в историята на изкуството като Уилям Блейк, Джон Констабъл, прерафаелитите и Хенри Мур, както и серия от редовно променящи се самостоятелни изложби, изследващи други новаторски художници, включително Ани Суинертън, Ричард Хамилтън, Обри Уилямс и Зинеб Седира.

Преподреждането отразява продължаващата трансформация на колекцията на Тейт, като показва над 200 творби, придобити след 2000 година. Те включват 70 творби, които са влезли в колекцията само през последните 5 години, от големи портрети на Тюдорите и грузински бойни сцени до модерни картини и скулптури на Дерек Джарман, Глук, Такис, Ким Лим и Доналд Лок. Посетителите могат да намерят и произведения на ново поколение млади художници, които се присъединяват към националната колекция за първи път, като калейдоскопично платно на Рейчъл Джоунс (р. 1991 г.) и поредица от снимки, запечатващи британския живот от 21-ви век на Рене Матич ( р.1997).

Жените художници са по-добре представени от всякога. Половината от изложените съвременни художници са жени, от Бриджит Райли и Трейси Емин до Кудзанай-Вайолет Хвами и Лидия Урахман. Дългогодишният ангажимент на Тейт да разнообрази колекцията си означава, че галерията може да изложи и велики жени художници от 17-ти, 18-ти и 19-ти век, включително много, от които никога преди не са били показвани. Те включват портрет в цял ръст от 1650-5 г. от Джоан Карлайл, смятана за първата жена във Великобритания, работила като професионален художник с маслени бои (придобит през 2016 г.), селекция от акварели на Емили Сарджънт, направени по време на нейните пътувания в Северна Африка (придобита през 2021 г.) и атмосферната картина A Fisher Girl's Light 1899 от Мариан Стоукс (придобита през 2022 г.).

Андреа Шликер, директор на изложбите и дисплеите, Tate Britain, каза: „Това ще бъде прекрасен момент за Tate Britain и страхотен шанс за нас да покажем британския артистичен талант. Работейки с иновативни съвременни художници, можем да предложим нов обектив, през който да видим изкуството на миналото и да предоставим вдъхновение на бъдещите поколения.“

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!