НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Британци събират 3 млн. паунда, за да спасят от износ платно на Мурильо (21.07.2010)
Министерството на културата на Великобритания постави временна бариера срещу износа на „Богородица и младенеца” на испанския художник Мурильо, съобщиха английските медии. Така държавата иска да даде шанс на обществото и институциите да съберат нужните 3 млн паунда, за да не се продаде произведението на търг. Сумата трябва да е покрита най-късно до 18 януари 2011. Ако дотогава британци не намерят нужните средства, творбата ще бъде освободена от „покровителството” на държавата.
 
Бартоломей Естебан Мурильо (1617-1682) е един от най-големите художници на Златната ера на испанското изкуство. Той е създал множество вариации на „Богородица с младенеца”, но в повечето от тях девата гледа в публиката и по този начин ефектът е твърде сантиментален, намекват изкуствоведи. Въпросната картина във Великобритания е ранна и уникална, защото и девата и младенеца са впили нежни погледи един в друг, като по този начин произведението притежава една интимност, от която по-късните варианти в този сюжет са лишени. Красивите образи имат изящно присъствие, техните  фигури изпъкват под формата на буквата „S” пред тъмния фон.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!