НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Франс Халс, виртуоз в Rijksmuseum (16.02.2024)
От 16 февруари до 9 юни 2024 г. Rijksmuseum представя „Франс Халс“, изложба с около 50 от най-великите творби на холандския майстор, много от които са заети от водещи международни колекции.

След монографични изложби, посветени на Рембранд (през 2015 г. и 2019 г.) и Вермеер (през 2023 г.), Rijksmuseum организира първата си голяма изложба, посветена на Франс Халс. Това е първата изложба на негови творби в такъв мащаб, след изложбата от 1989-1990 г., която посети Кралската академия на изкуствата, Лондон, Музея Франс Халс, Харлем и Националната художествена галерия, Вашингтон.

50-те творби в тази изложба свидетелстват за целта на Франс Халс (Антверпен 1582/1584 – Харлем 1666) да изобрази убедително своите субекти като живи, дишащи, кинетични индивиди. За тази цел, Халс умишлено и смело преследва уникален личен стил, който е напълно оригинален в контекста на холандската живопис от 17-ти век. Той използва бърз и жив стил на рисуване, за да вдъхне на обектите си безпрецедентно ниво на динамика. Изложбата също така ще проникне по-дълбоко в идентичността и социалната среда на хората, рисувани от Халс, като ги прави още по-живи. Смята се, например, че Мале Баббе е била позната фигура по улиците на родния град на Халс - Харлем, докато мъжът, изобразен в "Peeckelhaering", вероятно е бил английски актьор, обикалящ Холандия с театрална група.

Оригиналният стил и техника на Франс Халс му спечелват репутация на виртуоз в своето време, статут, равен само на хора като Рембранд в Холандия и Веласкес в Испания. Той бил търсен портретист сред богатите граждани на Харлем и други градове в региона. В течение на 18 век обаче работата на Халс постепенно става неизвестна. Едва през 19 век френският изкуствовед и журналист Теофил Торе-Бюргер (1807–1869) преоткрива неговите творби, както и тези на Вермеер. До 60-те години на миналия век Франс Халс е смятан за един от „тримата големи“ на холандската живопис от 17-ти век, наред с Рембранд и Вермеер. По-късно обаче интересът към художника значително намалява – достатъчна причина Rijksmuseum, Националната галерия в Лондон и Gemäldegalerie в Берлин да го поставят на възможно най-високия пиедестал и да покажат колко наистина разчупващ границите е бил той като художник.

Експресивната, жестова работа с четка на художника винаги е била разглеждана като най-отличителното качество на неговото изкуство и той може с основание да бъде описан като предшественик на импресионизма. Виртуозният стил на Халс повлиява на колеги художници Гюстав Курбе, Едуард Мане, Джеймс Макнийл Уислър, Клод Моне, Макс Либерман, Винсент ван Гог, Джон Сингър Сарджънт и други. Почти всички от тях посещават Харлем, за да се възхищават на неговите портрети на отделни лица и групи от граждански милиции.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!