НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Българинът Даниел Божков на биеналето на визуалните изкуства в Ливърпул (01.09.2010)

 

Нашият авангардист Даниел Божков, който от години има ателие в Ню Йорк, е поканен за участие в тазгодишното биенале на визуалните изкуства в Ливърпул.

Тази година събитието е  под мотото „Разчувстван”. Даниел Божков представя инсталация, която прави връзка между спомените му при първото му посещение в Ливърпул през 1986г. и сега 25 години по-късно. Детайлите, които грабват окото му тогава и днес.


Видеото му включва и негово изпълнение на песента „Представи си” (Imagine) на Джон Ленън с акомпанимент от местни музиканти и групи без определен музикален стил. Застанал пред серия от фрески изрисувани от самия него в килиите на наскоро запечатаният затвор „Somerset County Jail” Божков предлага един нов поглед на посланието на Ленън.

Биеналето за визуални изкуства в Ливърпул е най-голямото събитие от този род в Обединеното кралство. Темата  на 2010, „Разчувстван” (Touched), разглежда не само идеята за емоционалното влияние на една творба, но и за физическия контакт с нея.(игра на думи  touch от англ. буквално се превежда докосвам, но се чете и в смисъл на "докосвам сърцето" бел.ред.).

Шестото издание се състои от около 40 нови проекти на установени и изгряващи артисти от международната арт сцена. „Разчувстван” ще бъде представен в няколко изложбени зали: „Тейт Ливърпул”, „the Bluecoat”, „Foundation for Art & Creative Technology”, „A Foundation and Open Eye Gallery” и една част от експозицията се разпростира на публични площи из града.

Някои от участниците представени в Тейт Ливърпул са: Магдалена Абаканович от Полша, Нина Канел от Швеция, Ото Муел от Австрия, Джейми Айсенстайн от САЩ и други.
 

Занимава се с различни видове медии използвайки специфични начини да съживи избрана местност.

Творбите му обикновено са свързани с проучвания продължаващи месеци, изучавайки личния живот, опит и навици на избрана от него група хора.


Събитието се провежда от 18 септември до 28 ноември 2010г.


Даниел Божков -
Даниел Божков - "Eau d’Ernest", 2005
Даниел Божков -
Даниел Божков - "Rainmakers Workshop", 2006-2007
Даниел Божков -
Даниел Божков - "Sigmund Jähn Kabob Stand/Sigmund Jähn Park", 2008
Даниел Божков -
Даниел Божков - "Sigmund Jähn Kabob Stand/Sigmund Jähn Park", 2008
Даниел Божков -
Даниел Божков - "Sigmund Jähn Kabob Stand/Sigmund Jähn Park", 2008
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!