НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Проект на Иван Мудов за създаване на музей за съвременно изкуство в България (23.09.2010)
Специално за Нощта на музеите и галериите в Пловдив художникът Иван Мудов ще показва документи и филм от неговия стар проект “Създаването на музей за съвременно изкуство в България” ( МУСИЗ). През април 2005г. той обявява чрез обемна PR-акция откриването на така нужния музей в сградата на гара Подуяне в София.

Раздадени са количество плакати и покани до медиите. В зададения час на мястото се събират огромна публика и официални лица, но се оказва, че откриването е само фиктивно, а целта – да се привлече вниманието на институциите към нуждата от създаването на такъв музей.
Оттогава тази тема занимава художника и той я използва в различни свои изложби по света. Пет години след рекламната акция в София, скандализирала публиката е задвижен проект, който предвижда създаването на истински музей в София.

На 24.09.2010г. от 20.00 ч. в експозиция „Съединение на България 1885 г.” на Регионален Исторически музей в Пловдив Иван Мудов ще подреди изложба включваща документи и видео и пресъздаваща пътя на създаването на първия частен музей за съвременно изкуство у нас.

В изложбата ще бъдат изложени всички документи, събрани до момента, които са нужни за узаконяването на музея. Ще бъдат включени и различни обекти, свързани с МУСИЗ през годините. Организирана е и среща-разговор с Иван Мудов, която ще продължи отворения дебат за проблемите на съвременното ни изкуство и неговия музей, съобщи Фондация Отворени Изкуства.

Иван Мудов е роден през 1975г. в София. Присъства активно на световната сцена за съвременно изкуство. През 2007г. е един от тримата автори, представили България на 52-рото Венецианско биенале. Член е на Института за съвременно изкуство – София.


 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!