НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Пиер Сулаж с ретроспективна изложба в Помпиду (04.10.2010)
По случай 90-тата годишнина на един от най-прочутите абстрактни художници – Пиер Сулаж парижкият културен център „Помпиду” прави ретроспективно представяне на автора.

От своя страна галерия „Мартин Гропиус Бау” в Берлин показва над 70 творби от всички творчески периоди на художника.Започвайки от работите му с орехови петна (1947 до 1949г.) и стигайки до радикалните му черни картини от последните години, които достигат над 3 метра на височина.
Повечето от изложените творби са за първи път в Германия, съобщи artdaily. Те илюстрират динамичното развитие на един от най-известните френски съвременни художници.

Стилът му и по-точно връзката му с черния цвят му дава място в света на изкуството, което е единствено по рода си. Въпреки че американският творец Робърт Мадъруел има подобни на неговите творби, само Сулаж постоянно посвещава работите си на черния цвят преди да достигне до светлина.

Като много художници и Пиер Сулаж е впечатлен от феномена светлина. Той търси вманиачено наметоди, чрез които светлината въздейства на черния цвят. Творби, в които до черното присъства втори цвят, като синьо или червено са изключения за него.

Индивидуалният му стил се характеризира с дебели линии и калиграфски елементи.
„За мен малките четки са за прецизна работа, както е било необходимо и важно за изкуството на XIX век и по-рано – самият Пикасо работи с тънки четки в ранните си творби. Исках да пробвам нещо различно,отидох в магазин за бои в Париж и си купих комплект четки и мечета за боядисване на жилище”, разказва Сулаж.

Използвайки тази техника и в комбинация с тъмни орехови петна познат като „de noix” той създава първите си шедьоври, един от които е откупен от Музея за модерно изкуство в Ню Йорк през 1948г.

Картините му са в над 100 световни музейни колекции. През 2012г. родният му град Родез открива музей посветен на Пиер Сулаж.

Ретроспективната му изложба в берлинската галерия „Мартин Гропиус Бау” ще продължи до 17 януари 2011г.

Пиер Сулаж в ателието си в Париж през май 2009г.
Пиер Сулаж в ателието си в Париж през май 2009г.

"Ликьор от зелени орехчета на хартия"

"Картина", 1950г.

"Картина", 19 юни 1963г.

"Картина", 14 май 1968г.

"Картина", 17 януари 1970г.

"Картина", 1970г.

"Картина", 1985г.

"Картина", 26 юни 1999г.

"Картина", 3 февруари 1990г.

"Картина", 9 юли 2000г.

"Картина", 24 февруари 2008г.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!