НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Голяма ретроспективна изложба на основоположниците на съвременния дизайн - Пийт Мондриан и групата „Де Стийл”в центъра “Жорж Помпиду”, Париж (17.11.2010)
На 1 декември 2010г. в центъра “Жорж Помпиду” в Париж ще бъде представена първата по своя мащаб ретроспективна изложба на Пийт Мондриан и групата „Де стийл”. С тази изложба центърът фокусира вниманието на зрителите върху един изключително важен момент от историята на изкуството- преобразуването на натурата до абстрактни форми. Холандското течение „Де стийл” е основано в Лайден през 1917г. Начело на творческата група застава Тео ван Дусбург- писател, критик, художник. Но основен идеен център на движението става личността и творчеството на Пийт Мондриан. След като работи последователно в духа на импресионизма и кубизма, Мондриан започва последователно да отстранява от своите картини всичко, което напомня на натурата. Резултата от тези негови търсения са абстрактно композирани цветни плоскости, ограничени от хоризонтални или вертикални линии. Тази посткубистична живопис бива наречена „неопластицизъм”. Членовете на групата „Де стийл” пренасят този неопластицизъм от живописта в архитектурата. Неопластицизмът, зародил се и развит от творчеството на Пийт Мондриан и групата „Де стийл” обаче не остава в историята на 20 век, а бива непрестанно развиван и до ден днешен. Съвременната архитектура и най- вече дизайна използват абстрактния език на „Де стийл”и идеите на Пийт Мондриан.
Голямата ретроспективна изложба  на Мондриан и групата „Де стийл” в центъра “Жорж Помпиду”, Париж ще продължи до 21 март 2011 г.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!