НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
АБСТРАКТНО ПРОСТРАНСТВО В МУЗЕЯ ЗА МОДЕРНО ИЗКУСТВО ВЪВ ВИЕНА (12.02.2011)

МУЗЕЙ НА МОДЕРНОТО ИЗКУСТВО

(MUSEUM FÜR MODERNE KUNST)

 

За първи път Музеят на Модерното изкуство във Виена отваря врати през 1962 година в Швейцарската градина  (Schweizergarten), под името „Музей на 20ти век“. През 1797 година поради нарастването на колекцията, спонсорирана от съпрузите Петър и Ирен Людвиг (Peter & Irene Ludwig), бива ангажирана нова сграда – двореца Лихтенщайн (Palais Lichtenstein). По-късно, през 1991 година музеят е преименуван на Музей за Модерното Изкуство Обединение Людвиг Виена (Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig Wien). През 2001г. музеят се мести в Кварталът на Музеите (MuseumsQuartier) и съкращението MUMOK започва да се използва.

 

Първият директор на музея си поставя за цел да създаде колекция „модерно изкуство“. Колекцията днес съдържа около 9000 творби: картини, рисунки, скулптури, инсталации, графики, фотографии, филми, както и архитектурни модели и мебели от първата половина на 20ти век и документации за изкуството през 60-те години на миналия век.

 

АБСТРАКТНО ПРОСТРАНСТВО

ABSTRACT SPACE

Групи на класическия модернизъм

 

Една колекция е винаги само фрагмент. През 2007 година Музеят за Модерно Изкуство (MUMOK) започва да попълва архива си от творби от периода на първата половина на 20-ти век, започвайки с изложбата Лабораторен модернизъм: изящно изкуство, фотография и филми в преход (Laboratory Modernism: Fine Art, Photography, and Film in Transition). Произведенията, които са прибавени са от сферите на архитектурата, филмовото изкуство и фотографията. Картините и скулпторите са на Джакомо Бала, Пит Мондриан, Макс Ернст, Рене Магрит и др. (Giacomo Balla, Piet Mondrian, Max Ernst, René Magritte a.o.), а фотографиите и филмите на Ханс Рихтер, Марсел Дюшан, Фернанд Леже, Луис Бунюел, Херберт Байер и др. (Hans Richter, Marcel Duchamp, Fernand Léger, Luis Bunuel, Herbert Bayer, а.о.).

По-късно, през пролетта на 2011 година ще бъде открита нова, мултижанрова изложба, чийто фокус ще падне върху абстрактни изображения и формални интервенции. Обект на изложбата ще бъде развитията в първата половина на века, които не са се състояли в страните, които по-късно биват обобщени като „Запада“ и които по времето на появата на изложбата, са играли голяма роля в общественото съзнание.

Колекцията ще бъде разделена по теми, а във витрини ще бъдат поставени журнали и публикации, които ще представят абстрактното развитие на изкуството в началото на 20-ти век.

Изложбата е от 11 февруари 2011 година до 29 май 2011 година, а официалното откриване е  на 3 март 2011 година от 19:00 часа.

Sander Der Dadaist Raoul
Sander Der Dadaist Raoul
Klee Boote und Klippen
Klee Boote und Klippen
Gleizes Die Bruecken
Gleizes Die Bruecken
Duchamp Villon Professor
Duchamp Villon Professor
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!