НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
„Лица на божественото. Маянски мозайки от нефрит” – първата цялостна изложба, изследваща символиката на маите, ще бъде представена в Париж (24.02.2011)

Две от държавите, които са пряко свързани с археологията – Франция - със своите археологически изследвания и Мексико – с нейните неразкрити тайни и загадки на предколумбовите култури, ще представят съвместна изложба. Освен това, изложбата чества и годината на Мексико във Франция. Експозицията, която преди това беше успешно представена в Националния археологически музей, Мексико, на 25-ти февруари ще бъде открита и в Парижката пинакотека.

„Rostros de la divinidad. Los mosaicos mayas de piedra verde” (Лица на божественото. Маянски маски от нефрит) е името на изложбата, която за първи път ще представи пред европейската публика цялостно проучване върху маянските артефакти и погребални церемонии. Тя съдържа погребални дарове на петима маянски сановника (главнокомандващи), наред с 12 погребални маски от нефрит и множество погребални предмети.

Погребалните дарове, намерени в тези гробове, са датирани към класическия период на маянската култура (200 – 900 г.сл.н.е).  Общо 147 предмета, намерени в района на южно Мексико,  ще бъдат представени в изложбата. Именно в това се състои и нейната изключителна важност за науката  - това е първата изложба, която предлага цялостен прочит върху историческата и дълбоко символична стойност на тези погребални дарове за културата на маите. Тези дарове са в чест на маянския владетел – Пакал, който маите почитат, не като владетел, а като бог. Разкриването на неговата гробница, както и  тези на петте сановника (имената са неизвестни), се счита за  едно от най-големите разкрития за археологията на Мексико.

Погребалните дарове са намерени главно в археологическите разкопки в Паленк, Калакмул, Дзибанше и Оксинток.   К′иниш Ианааб Пакал (K'inich Janaab' Pakal) или Пакал Велики управлява държавата на маите в Паленк от 23 март 603г.  до 28 август 83г,  което е късния класически период на предколумбовата мезоамериканска хронология. По време на неговото управление са създават едни от най-прочутите каменни надписи и монументална архитектура. Освен това,  в столицата Паленк  се създават  едни от най-представителните произведения на изкуството и архитектурата от този период.

В експозицията може да бъде видяна реконструираната гробница на Пакал с всички погребални дарове, както и дигитални репродукции от надгробната плоча.

 

 

Кадър от изложбата
Кадър от изложбата
Кадър от изложбата 2
Кадър от изложбата 2
Кадър от изложбата 3
Кадър от изложбата 3
Кадър от изложбата - Rostros de la divinidad. Los mosaicos mayas de piedra verde.
Кадър от изложбата - Rostros de la divinidad. Los mosaicos mayas de piedra verde.
Кадър от изложбата, представящ скулптурни глави.
Кадър от изложбата, представящ скулптурни глави.
Погребална маска от нефрит -1
Погребална маска от нефрит -1
Погребална маска от нефрит - 2
Погребална маска от нефрит - 2
Погребална маска от нефрит на Пакал
Погребална маска от нефрит на Пакал
Погребението на Пакал
Погребението на Пакал
Погребението на Пакал 2
Погребението на Пакал 2
Погребението на Пакал - детайл
Погребението на Пакал - детайл
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!