НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Отвори врати летният павилион на „Serpentine Gallery” в сърцето на Лондон (08.07.2011)

Павилионът на „Serpentine Gallery”, издиган всяка година в “Хайд парк”  в Лондон, този път е конструиран от носителя на наградата за архитектура „Прицкер” /2009 г./ – швейцарския архитект Петер Цумтор. Павилионът се издига за единадесета поредна година, като се превръща в едно от най-амбициозните архитектурни предизвикателства, единствено по рода си. Това е първата конструкция, която  Цумтор създава в Обединеното кралство.

Концепцията за тазгодишния павилион е Hortus conclusus”  (лат. – „затворена градина”). Структурата е замислена като място за съзерцание – градина в градината. Намиращ се в една от най-оживените части на Лондон,  зрителят има възможността от зелените поляни на парка да попадне в обградената градина и да намери спокойствие. Целта на архитекта е да накара посетителя да се вгледа не само в заобикалящото го пространство, но и в самия себе си. Сградата има функция на защитна стена на интериорната градина. Посрещнат от тъмната и сурова фасада на конструкцията, посетителят влиза в пространство, откъснато от шума, суетата и стреса, които го заобикалят. 

Hortus conclusus, за които мечтая, са затворени от всички страни градини, но се намират под открито небе. Всеки път, когато си представям градина в архитектурното пространство, тя се превръща в магическо място. Мисля че, градините, които съм виждал, които вярвам, че съм виждал и които ще видя, са заобиколени от стени, колони, аркади или фасади на сгради – защитено кътче на интимност, където искам да остана за дълго време”, споделя швейцарският архитект.

Пространството е създадено съвместно с холандския дизайнер – Пийт Оудолф. Той е един от водещите дизайнери на зелени обществени пространства и водач на движението „Нови вечно зелени растения”. Оудолф е пионер в създаването на градини, концентрирани около живота на самото растение, които еволюират едновременно с него. Неговият дизайн, носещ най-престижните награди набляга върху естествената структура на растението.  Създадените от него градини са избрани заради тяхната естествена текстура, форми и цветове.

Дизайнът на пространството набляга върху ролята на сетивата и емоциите, чрез които възприемаме и изживяваме архитектурата. Чрез избора на материали, архитектът се опитва да създаде пространство за съзерцание, като самото то от материално се превръща в духовно. Както винаги, целта на Цумтор е да превърне сградата в обект на емоционално преживяване.

Материалите винаги са играли съществена роля в архитектурните решения на Петер Цумтор. Летният павилион на „Serpentine Gallery” е конструиран от лек дървен материал, обвит в тънка метална мрежа. Интериорните и екстериорните врати, разположени на шахматен принцип, предлагат множество пътеки, водещи посетителите, както до централната, така и до скритите вътрешни градини. Покритите пътеки и пейки, които заобикалят централните пространства на павилиона,  предполагат изолирана околна среда, в която посетителят се чувства отново съпричастен с живота преди Грехопадението. 

Павилионът на „Serpentine Gallery”  е временна структура, в която се провеждат събития и изложби, свързвани със съвременното и модерното изкуство. Павилионът ще е отворен за посещение до 16-ти октомври, след което структурата ще бъде премахната. 

 

Peter Zumthor
Peter Zumthor
Serpentine Gallery Pavilion 2011 by Peter Zumthor
Serpentine Gallery Pavilion 2011 by Peter Zumthor
Serpentine Gallery Pavilion 2011
Serpentine Gallery Pavilion 2011
Serpentine Gallery Pavilion 2011 /2/
Serpentine Gallery Pavilion 2011 /2/
Serpentine Gallery Pavilion 2011 /3/
Serpentine Gallery Pavilion 2011 /3/
Serpentine Gallery Pavilion 2011 /4/
Serpentine Gallery Pavilion 2011 /4/
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!