НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
СБХ организира голяма ретроспективна изложба по повод 90-годишнината от рождението на голямата българска художничка Магда Абазова (1923-2011) (01.03.2013)

Тази година голямата българска художничка Магда Абазова  щеше да навърши 90 години, ако не ни бе напуснала през 2011 г.  По този повод Съюзът на български художници ще организира голяма юбилейна ретроспективна изложба в нейна чест. Събитието ще се проведе между 28 март и 16 април в Изложбения център на "Шипка" 6.

Магда Абазова е родена на 28 март 1923 г. в София. Приета е в Художествената академия през 1943 г. Творчеството й включва пейзажи, натюрморти, портрети, рисунки, голи тела, нефигуративни композиции. Отличавана е с наградите “Захарий Зограф” за живопис, на СБХ за цялостно творчество, с орден “Кирил и Методий” III степен.

Последната й изложба приживе бе организирана в началото на 2011 година в галерия “Сезони”. Тогава бяха изложени 60 непоказвани нейни творби, които разкриха много непознати до този момент аспекти от нейното творчество.

Като “естествена и спонтанна живопис, преминала през уроците на модерното изкуство със свой емоционален и пластичен прочит и останала неповторима, свежа и съвременна”, коментира тогава акад. Светлин Русев творчеството на художничката.


Магда Абазова е едно от най-значимите имена в българската абстрактна живопис. Признавана или отричана от критиката, художничката и нейното творчество са знаково явление в българското изобразително изкуство от втората половина на 20 век. Неповторимият й маниер носи  аристократизъм и естетическа култура на изключително високо равнище.

"Абстракцията дава свобода - казва Магда Абазова - За мен живописта не е разказ, а изказ. Тя не разказва случки, събития, сюжети. Тя изказва състояния, настроения, преживявания. В единия случай неин обект е светът извън нас, а в другия - светът в нас. Аз не противопоставям двата подхода, само ги разграничавам".

Творба на Магда Абазова /1/
Творба на Магда Абазова /1/
Творба на Магда Абазова /2/
Творба на Магда Абазова /2/
Творба на Магда Абазова /3/
Творба на Магда Абазова /3/
Творба на Магда Абазова /4/
Творба на Магда Абазова /4/
Творба на Магда Абазова /5/
Творба на Магда Абазова /5/
Магда Абазова
Магда Абазова
Със съпруга си Тодор Абазов
Със съпруга си Тодор Абазов
Магда Абазова - Бряг, 1999
Магда Абазова - Бряг, 1999
Магда Абазова - Композиция с луна, 1999
Магда Абазова - Композиция с луна, 1999
Магда Абазова - Ритми, 2003
Магда Абазова - Ритми, 2003
Магда Абазова - Ритми II, 2003
Магда Абазова - Ритми II, 2003
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!