НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Носител на годишната награда за живопис “Владимир Димитров – Майстора” стана кюстендилският художник Свилен Блажев (04.02.2014)
 Годишната Национална награда за живопис „Владимир Димитров-Майстора” бе връчена на официална церемония в деня на рождението на големия български художник - 1 февруари, от 12.00 ч., в Художествената галерия, носеща неговото име, в град Кюстендил, съобщиха от СБХ.

В състава на журито, председателствано от Любен Генов, присъстваха проф. Андрей Даниел, Бисера Йосифова, Валентин Господинов, проф. Десислава Минчева, Димитър Буюклийски, Долорес Дилова, Марин Добрев, Румен Серафимов, представителката на Министерство на културата (МК) Лора Атанасова и Райнис Гелов - представител на Контролната комисия на СБХ. Номинирани бяха петима автори: Анета Дръгушану, Ванко Урумов, Веселин Начев, Свилен Блажев и Станислав Памукчиев.

Носител на годишната награда за живопис “Владимир Димитров – Майстора” стана кюстендилският художник Свилен Блажев. Безкрайно съм щастлив, че получавам наградата на Майстора, защото той за мене е повече от учител…В ателието си имам една негова снимка, която непрекъснато променя изражението си. Всяка сутрин ме поглежда по различен начин. Имам чувството, че понякога е щастлив, когато правя нещо хубаво, понякога е сърдит – че не правя нищо. Когато отивам пиян – се сърди. Въобще този човек непрекъснато се движи в някакъв паралелен свят с мен” каза по време на връчването на награда Свилен Блажев.

Победителят получи статуетка, диплом, 5000 лв. от община Кюстендил и 2000 лв. от МК. Статуетката е дело от скулптора Кирил Матеев, който спечели конкурса за изработване на Национална награда за живопис на името на Владимир Димитров-Майстора.

След прекъсване от над 20 години, по инициатива на община Кюстендил, с участието на СБХ и МК, престижната награда беше възстановена през 2013 г. За периода от 1973 г., когато е учредена от художническия съюз, до 1989 г., когато е връчена за последен път, наградата има 39 лауреати. Сред тях са легенди на българското изобразително изкуство като Златю Бояджиев, Ненко Балкански, Илия Петров, Генко Генков, Стоян Сотиров, творци от следващото поколение като Калина Тасева, Димитър Киров, Светлин Русев. Двукратно са награждавани Атанас Яранов, Вера Недкова, Веса Василева, Емил Стойчев и Милко Божков.

Свилен Блажев
Свилен Блажев
Андрей Даниел, миналогодишния носител на наградата
Андрей Даниел, миналогодишния носител на наградата
Статуетката, дело на Кирил Матеев
Статуетката, дело на Кирил Матеев
Свилен Блажев
Свилен Блажев
Художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора”
Художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора”
Владимир Димитров - Майстора
Владимир Димитров - Майстора
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!