НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Револверът на Ван Гог продаден за 162 000 евро (25.06.2019)
"Най-известното оръжие в историята на изкуството" е открито през 1960 г. в поле близо до мястото, където художникът е живял последните седмици от живота си.

Револверът, с който вероятно се е застрелял Винсент ван Гог бе продаден  за 162 000 евро на дневния търг в Drout, Париж. AuctionArt Rémy Le Fur, който оцени лота на 40-60 хиляди евро, нарече револвера „най-известното оръжие в историята на изкуството“. Името на купувача все още не е оповестено.

Няма почти никакво съмнение, че продаваният револвер Лефоше е самото оръжие, с което Ван Гог се е застрелял, но въпреки това е невъзможно да се докаже на 100%. В полза на версията, че фаталният изстрел е направен от този револвер е вида на оръжието, неговия калибър, състоянието, мястото и обстоятелства около находката.

Ранен на 27 юли 1890 г. в полето, художникът успял да стигне до гостилницата, където починал два дни по-късно.

Въпреки факта, че аукционната къща не назовава продавача, се смята, че това е Режин Талян, наследница на собствениците на заведението. През 1960 г. те получили оръжието от земеделски производител, който го е намерил в полето си, точно зад сградата на гостилницата си в село Овер-сюр-Уаз, близо до Париж, където художникът е прекарал последните 70 дни от живота си.

След откриването на револвера отново възниква въпроса дали Ван Гог е убил себе си или е бил убит. Стивън Найфе и Грегъри Уайт-Смит, автори на биографията на художника, публикувана през 2011 г., твърдят, че е бил убит от местен тийнейджър на име Рене Секретан и че това може би е било инцидент. Тяхната версия е представена и в наскоро излезлия филм на Джулиан Шнабел – „На прага на вечността“.

Въпреки това, кураторите на музея „Ван Гог“ в Амстердам и повечето експерти са убедени, че художникът се самоубива. И въпреки че револверът не дава категоричен отговор на този въпрос, той несъмнено е аргумент в полза на версията за самоубийство. Ако Ван Гог е убит, тогава защо оръжието остава на полето, където лесно може да се намери? Убиецът не би го хвърлил, а би го заровил или скрил на сигурно място. Но, ако самият художник дръпне спусъка, той лесно може да изпусне револвера, което обяснява факта, че дори и след почти 70 години той все още е бил много близо до повърхността на земята.

Вече е известно, че Институтът по изкуствата „Щедел във Франкфурт е поискал револвера за изложбата Създаването на Ван Гог“, която ще се проведе от 23 октомври 2019 г. до 16 февруари 2020 година.

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!