НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Откриха най-старата фигуративна рисунка на света (17.12.2019)
 

Учени вярват, че са открили най-старото произведение на изкуството, изобразуващо хора и животни, познато на човека, пише АФП. Скални рисунки в отдалечена пещера в Индонезия вероятно са на почти 44 000 години. Ако датировката се окаже коректна, това ще е най-старото известно произведение на изкуството.

Рисунката е 4,5 метра широка и е направена на стената на пещера на остров Сулавеси. Тя изобразява човекоподобни ловци, които преследват животни, като размахват копия и въжета.

За датирането й били използвани модерни методи от екип специалисти от университета Грифит в Австралия. Уредите показали, че рисунката е на 43 900 години. Рисунката е открита през 2017 г., но датирането й отнело време.

Досега за най-старата известна рисунка се считаше изображение на животно, нарисувано на стената на пещера на остров Борнео, която е на поне 40 000 години.

Десетилетия наред учените смятаха, че пещерните рисунки произхождат от Европа. Откритията в Индонезия промениха тази теория. Досега са открити поне 242 пещери с рисунки в тях само на остров Сулавеси, като подобни открития се правят всяка година.

„Това не е просто най-старото изображение, а най-ранното доказателство за комуникация и изграждане на наратив от примитивните хора на Късния палеолит.“, казват изследователите на рисунката.

Трябва да се отбележи, че абстрактни визуални форми на комуникация съществуват доста по-отдавна - малък камък с надраскани с охра кръстосани линии преди 73 000 години е най-старата известна човешка рисунка. Абстрактната рисунка е създадена от хората, обитавали периодично пещерата Бломбос на 300 км източно от Кейптаун. Тя е по-стара от предишните известни подобни примери с поне 30 000 години.

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!