НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Посещаването на изложби удължава живота (30.12.2019)
 Многобройни проучвания показват, че изкуството и музиката могат да помогнат за успокояване на хроничната болка, да намалят симптомите на деменция и болестта на Алцхаймер и да ускорят развитието на мозъка при малки деца.

Вече има и доказателства, че дори само гледането на изкуството може да помогне на хората да живеят по-дълго.

Учени от Лондон, които изследвали хиляди хора над 50 годишна възраст в продължение на 14 години, откриват, че тези, които са ходили в музей или са посещавали концерт само веднъж или два пъти годишно, са с 14% по-малък шанс да умрат през този период за разлика от тези, които не са го правили.

Шансовете да живеят по-дълго се увеличават при хората, занимаващи се или общуващи често с изкуство, според проучването, публикувано този месец в The British Medical Journal. Хората, които посещавали музей или театър веднъж месечно или дори на всеки няколко месеца, са намалили риска да умрат в този период с 31%, сочи проучването.

Изследването контролира социално-икономическите фактори като доходите, образователното ниво и мобилността на участника, каза Андрю Стептоу, съавтор на и ръководител на изследователския отдел за поведенчески науки и здраве на University College London. „Знаем, че чувството за цел в живота е важно“, каза Стептоу. „Ангажирането и въодушевлението от изкуството поддържа тонуса и поддържа целта ви в живота.“

Проучването отбелязва също, че любовта към изкуството може да намали самотата, да насърчи съпричастността и емоционалната интелигентност и да попречи на хората да останат заседнали - всички фактори, които допринасят за по-дълъг живот.

Защитниците на изкуството и театъра заявиха, че се надяват изследванията да насърчат възстановяването на програми за изкуства и музика, които са финансово ограничени в училищата във Великобритания. "Толкова много от това е унищожено", каза Хедър А. Хитчънс, главен изпълнителен директор на Американското театрално крило, което финансира широк спектър от продукции и програми. "Твърде често изкуствата се разглеждат като излишно увлечение, но те наистина играят съществена роля в нашия живот."

Адвокати заявиха, че изследването е също напомняне колко е критично изкуствата да бъдат по-достъпни за различните обществени групи. Габриела Суза, говорителка на Музея на изкуствата на Уолтърс в Балтимор, заяви, че резултатите от проучването не са изненадващи: „По отношение на намирането на спокойствие и радост в галериите - това е една от причините хората да идват в нашите музеи.“

Резултатите от проучването съответстват на други проучвания, разглеждащи подобни проблеми от цял свят. Подобни скандинавски изследвания, проведени с данни от последните десетилетия на 21 век, показаха корелации, близки до откритията на британските учени.

Други канадски и британски проучвания показват, че когато е поставено в болнична среда, изкуството оказва положително въздействие върху пациентите и тяхното благосъстояние. През 2018 г. Монреалският музей на изящните изкуства (MMFA) стартира съвместна програма с Médecins du Canada, която позволява на лекарите, които са членове на организацията, да предписват посещения в MMFA за борба с редица медицински проблеми, които пациентите може да имат. Така че, проучването, публикувано в BMJ допринася за връзката между изкуството и по-здравословния начин на живот.

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!