НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Донатело: апотеоз във Флоренция (25.03.2022)
 Донато ди Николо ди Бето Барди, познат като Донатело, е един от най-прочутите италиански скулптори от епохата на ранния Ренесанс, основоположник на индивидуалното скулптурно изображение.

До 31 юли 2022 г. Fondazione Palazzo Strozzi и Musei del Bargello във Флоренция посвещават историческа изложба на Донатело - най-важният скулптор на италианското Куатроченто (съкращение от mille quattrocento – италианската дума за „хиляда и четиристотин“, обобщаващ термин, в който се включват културните и творчески събития от 15 век в Италия. Периодът обхваща и е съотносим с периода на ранния Ренесанс.)

Musei del Bargello, който притежава вероятно най-добрата колекция от произведения на Донатело в света, включително двете му скулптури на Давид (в мрамор и бронз), и Fondazione Palazzo Strozzi обединиха усилията си, за да организират изложба, която „ цели да реконструира изключителната кариера на един от най-важните и влиятелни майстори на италианското изкуство от всяка епоха, съпоставяйки работата му с шедьоври на други италиански ренесансови майстори като Брунелески, Мазачо, Андреа Мантеня, Джовани Белини, Рафаел и Микеланджело“.

„Това е най-голямата изложба, посветена някога на „майстора на майсторите““, обясни Артуро Галансино, генерален директор на Fondazione Palazzo Strozzi, като посочи, че изложбата включва заеми от 50 музея по целия свят, както от Донатело, така и от други художници, които са били съвременници на флорентинския скулптор, като Мазачо и Мантеня.

В допълнение към двете италиански институции, Skulpturensammlung und Museum für Byzantinische Kunst от Държавните музеи на Берлин и Музеят Виктория и Алберт в Лондон си сътрудничиха в организацията на изложбата и ще бъдат нейни домакини през есента на 2022 г. и пролетта на 2023 г. съответно.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!