НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Обновеният музей на ислямското изкуство в Доха ще отвори отново с повече от 1000 нови предмета (02.09.2022)
 След 18-месечно затваряне, галерията в Катар ще отвори врати отново на 5 октомври навреме за Световното първенство по футбол 

Един от най-важните музеи в Близкия изток, Музеят на ислямското изкуство (MIA) в Доха, трябва да отвори отново на 5 октомври след „преосмислянето и повторното аранжиране на неговите галерии с постоянни колекции“, казват служители на музея в изявление. Музеят е затворен от април 2021 г.; реконструкцията на музея е част от културната програма в малката богата на петрол държава преди Световното първенство по футбол, което стартира през ноември.

Галериите ще бъдат организирани според широки исторически и културни теми, периоди и география и ще изследват „великите традиции на ислямското майсторство“, според официалното изявление. Наскоро реставрираната „стая от Дамаск“ от 19-ти век, чието сглобяване и консервиране отне три години, е сред основните атракции. Тази стая пресъздава жилищна приемна камера (qa'a), типична за късния османски период в Дамаск, Сирия. Акцентът на стаята е великолепната декорирана дървена декорация, монтирана на тавана и стените

За първи път ще бъдат показани над 1000 предмета, някои от които наскоро реставрирани или придобити. Селекция от някои от най-значимите артефакти на MIA – включително Синия Коран от девети век, вазата Кавур (края на 13 век), огърлицата от Варанаси (около 1609 г.), ръкописа на Рамаяна от края на 16 век за Хамида Бану Бегум и гобленът Franchetti (около 1575 г.) - ще бъдат изложени в първата галерия на ниво две.

Встъпителната временна изложба Baghdad: Eye’s Delight (26 октомври – 25 февруари 2023 г.) описва историята на иракската столица от древността до днес. Кураторите се фокусират върху ключови епохи като династията на Абасидите (750-1258) и периода между 1940-те и 1970-те години, когато Багдад се развива в по-космополитен метрополис. Обектите са заети от 22 институции по целия свят, включително Метрополитън музей в Ню Йорк.

MIA, архитектурна забележителност, проектирана от носителя на наградата Pritzker архитект И Пей, отвори врати през 2008 г. Ремонтът на музея е сред редица културни инициативи, предназначени да повишат статута на Катар. Музеите на Катар също обявиха миналата година, че повече от 40 нови обществени произведения ще бъдат изложени в цяла Доха като част от програма за масово публично изкуство.

Държавата също напредва с плановете си за изграждане на три нови музея, включително нова институция, наречена Lusail Museum, проектирана от високопоставените швейцарски архитекти Herzog & de Meuron, която ще бъде „дом на най-обширната колекция в света от ориенталистки картини, рисунки , фотография, скулптура, редки текстове и приложни изкуства”.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!