НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Необикновена изложба песветена на Фрида Кало (03.02.2023)
 „Жена, която имаше много неща да изрази, да каже и да извади от себе си, тя в крайна сметка го направи, като се погрижи за своята креативност, използвайки своите картини, своето въображение и цял един лиричен свят, за който трябва да й благодарим като отвори този свят за нас“, описва героите на Фрида изпълнителният продуцент на изложбата Марлене Кершен.

Впечатлени от ярките и цветни прожекции, които оживяват изкуството на Фрида, първите посетители в Буенос Айрес веднага са заобиколени от известните картини на Кало като „Двете Фриди“, „Аз и моите папагали“ и „Диего в мислите ми“. Инсталацията за дигитално изкуство, прославяща живота на Кало, ще остане в столицата на Аржентина до март. След това се очаква да бъдереализирана в Европа.

Кало започва да рисува като тийнейджър, докато се възстановява от ужасяваща трамвайна катастрофа през 1925 г. Инцидентът и наследството от детския паралич и причиняват постоянна физическа болка.Приемайки рисуването като средство за себеизразяване, страданието на Кало е изобразено в нейните много сурови творби.

Освен закупуването на нейна картина от Лувъра като цяло творчеството ѝ остава непознато за широката публика десетки години след смъртта ѝ. Тя е известна най-вече като жената на Диего Ривера. Всичко това се променя едва през 80-те години на 20 век. На 21 юни 2001 г. тя става първата жена мексиканка, която е удостоена с пощенска марка в САЩ. През 2002 г. по живота ѝ е направен филм със Салма Хайек в главната роля. През 2005 г. е организирана международна изложба с нейни произведения. През 2010 година 500 песо в Мексико носят нейния лик и този на Ривера. През 2016 г. нейната картина „Две голи в гора“ беше продадена за над 8 милиона долара.

 

 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!