НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
31 проекта се състезават за Българския Лувър (22.07.2010)
31 архитектурни проекта се състезават за музейния комплекс, наречен Български Лувър, съобщи Вежди Рашидов на пресконференция на 22 юли 2010. На 19 юли изтече законният срок на конкурса, обявен в началото на юни. Краткото време за изготвяне на толкова сложна задача предизвика доста недоволства сред архитектите, но датите не бяха променени.
Още преди 10 години, когато идеята за Български Лувър бе приета от тогавашното министерство на културата, бе приет проекта на арх. Владислав Николов. През тази пролет обаче министър Рашидов осъзна, че не е спазен закона за държавната поръчка, тъй като не е обявен конкурс. Проектът на Владислав Николов може да се състезава наравно с другите, отсече министърът. Този факт също притесни много от архитектите, тъй като това означава, че Владислав Николов е имал 100 пъти повече време от тях да се подготви за конкурса.
Журито пък ще работи почти толкова дни, колкото и създателите на проектите - от 22 юли до 31 август.
На ден ще се обсъждат не повече от един-два проекта, които ще се изнасят пред свидетели от касата и после ще се връщат обратно там, обясниха от министерството.
В състава на комисията влизат главният архитект на столицата Петър Диков, представители на министерството, Съюза на архитектите в България, художниците Греди Асса и Николай Янакиев, скулпторът Христо Харалампиев, директорите на Националната художествена галерия и Националната галерия за чуждестранно изкуство.
За първия етап от осъществяването на Българския Лувър са необходими 15 млн. лв., уточниха от министерството.
„Затова, че не ни познават по света сме си виновни само ние” – каза министър Рашидов.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!