НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Максимилиян Люс в Музея на импресионизма (29.07.2010)
Над 80 платна на създателя на най-яркия представител на неомпресионизма Максимилиан Лус (1858-1941) са събрани в първата му мащабна изложба в музея на импресионизма във Франция.
За разлика от своите съидейници Сьора и Писаро, Максимилиян Люс рисува със страст не само светлинните ефекти над водата или залязващото слънце, но и изкуственото осветление на града. С това картините му стават още по-лирични.
Максимилиян Лус е роден в Париж, в семейство на занаятчии. Първоначално се занимава с отпечатване на литографии и офорти, предимно на чужди автори. По-късно се съсредоточва върху рисуването. Камий Писаро го представя на неомпресионистите през 1887.
Максимилиян Люс споделя анархистичните виждания на Писаро и дори прекарва кратко време в затвора през 1894. Хората са друга любима тема в неговите произведения. По време на Първата световна война рисува ужаса на войниците.

Максимилиян Лус
Максимилиян Лус", Източната гара по време на снеговалежите през 1917"
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!