НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
ФОТОГРАФЪТ, ЗАПЕЧАТАЛ ОБРАЗИТЕ НА БОХЕМИЯТА ОТ ИЗМИНАЛОТО СТОЛЕТИЕ - ИДА КАР, ЩЕ БЪДЕ ПРЕДСТАВЕНА С МАЩАБНА РЕТРОСПЕКТИВА В НАЦИОНАЛНАТА ПОРТРЕТНА ГАЛЕРИЯ В ЛОНДОН (08.03.2011)

Националната портретна галерия си поставя за задача да върне заслужената слава на жената, допринесла изключително много за развитието на фотографията като изкуство.  Днес нейното име е малко известно и се среща единствено сред общите фотографски изложби или изследвания. Това ще се промени, след като една от най-влиятелните галерии в света, посветила се изцяло на портрета, организира ретроспективната изложба „Ида Кар –фотограф на бохемията”.

още >>
Изложба, представяща творчеството в периода 1980-89г. на една от най–скандалните световни модни дизайнерки - Вивиан Уестууд, ще се състои в Ню Йорк (07.03.2011)

 "Ортодоксалното е гробът на интелигенцията, а неортодоксалното е ключът към моята личност" - Вивиън Уестууд обявява тази сентенция на Бертран Ръсел за свой основен девиз.

още >>
Африканската маска – извор на вдъхновение за художници от три континента, ще представи музеят Метроплитън в Ню Йорк (05.03.2011)

Музеят Метрополитън в Ню Йорк ще представи една от най-интересните изложби, съпоставяща изкуството на три континента. Изложбата, наречена  „Реконфигуриране на  африканската икона – Ода за маската от съвременни и модернистични художници от Европа, Америка и Африка”  ще бъде открита на 8-ми март 2011г.

още >>
На 5 март в Манчестър, Великобритания, ще бъде представена ретроспективна изложба на един от най - известните и провокативни скулптори на нашето време - (04.03.2011)

 

На 5 март 2011г. в Manchester Art Gallery, Манчестър, Великобритания, ще се състои ретроспективна изложба,  представяща творчеството на един от най - известните съвременни скулптори - Аниш Капур.

още >>
Прочутите изгубени съкровища от Афганистан ще бъдат представени в Британския музей с изложба „Афганистан – кръстопътят на древния свят” (03.03.2011)

 

Културното наследство на една от най-древните държави в света, чиято история се свързва и с произхода на  българите, ще  бъде представена в Британския музей. Но не като конфликтна зона, която още от древността е била многократно завладявана, а като една от най-древните култури,  притежаваща едни от най-богатите археологически находки в света.

още >>
Изложбата „Малевич и американското завещание” в галерия „Гагосиан”, Ню Йорк, проследява развитието на абстрактната живопис на европейска и американска земя (03.03.2011)

 

Живописта отдавна е отживелица и самият художник - предразсъдък от миналото… Построяването на супрематичните форми в цветен порядък изобщо не е свързано с необходимостта,  както от цвят, така и от форми или фигури.

                                                                                              Казимир Малевич

още >>
Изложбата „Шагал и Библията” в Париж представя религиозните текстове през погледа на един от най-самобитните художници на 20 век (01.03.2011)

 

На 1 март 2011г. Музеят за изкуство и история на юдаизма (Musée d'art et d'histoire du Judaïsme), Париж, Франция,  представя изложбата „Шагал и Библията”.

още >>
На 2 март 2011 г. Виктоар де Кастелани, дизайнер-бижутер към модна къща „Dior” ще покаже пред френска публика съкровищницата на своето въображение (01.03.2011)

 

„Аз започнах с една история, с един свят, който никога не е бил материализиран. Аз намирам моите истории във всичко, което наблюдавам или изпитвам- в бунта, любовта, сексуалността, удоволствието, насилието, защитата, психоанализата и моя вкус към вълшебните приказки.”

                                                                                 Виктоар де Кастелани

още >>
Дизайнерът, който разчупва конвенциите при облеклото, Йоджи Ямамото ще бъде представен в самостоятелна изложба в музея Албърт и Виктория в Лондон (01.03.2011)
 
На 12-ти март 2011 г. музеят, събиращ произведения на изкуството и дизайна от цял свят – Виктория и Албърт в Лондон ще представи самостоятелна изложба на модния дизайнер Йоджи Ямамото.
още >>
Една изключително интересна изложба, представяща редки произведения на изкуството - „Крале, кралици и придворни - изкуство от периода на ранния френски Ренесанс”, ще бъде показана в Чикаго (27.02.2011)

 

На 27 февруари 2011 г. Институтът за изкуство в Чикаго, САЩ (Art Institute of Chicago),  ще представи изложбата  „Крале, кралици и придворни - изкуство от периода на ранния френски Ренесанс”.

още >>
Творчеството на един от най-известните представители на Северния Ренесанс - Ян Госарт е представено от „Националната галерия” в Лондон, Великобритания (25.02.2011)

На 23 февруари 2011г. в „Националната галерия”, Лондон,  бе открита изложба на едни от най-значимите произведения на известния фламандски художник Ян Госарт.

още >>
„Гоген. Създателят на митове” - представен в мащабна изложба отвъд океана (25.02.2011)
 
След неуспешното представяне на произведение на Гоген на търг на Кристис от месец февруари, когато неговият натюрморт, създаден в почит на Ван Гог,  не намери своя купувач, изложбата, която ще се състои в Националната галерия във Вашингтон, съвсем няма да остави такова впечатление у посетителите.
още >>
„Лица на божественото. Маянски мозайки от нефрит” – първата цялостна изложба, изследваща символиката на маите, ще бъде представена в Париж (24.02.2011)
 
Две от държавите, които са пряко свързани с археологията – Франция - със своите археологически изследвания и Мексико – с нейните неразкрити тайни и загадки на предколумбовите култури, ще представят съвместна изложба.
още >>
Изложба в Tate Britain, Лондон проследява развитието на акварелните техники през различните периоди от историята на изкуството (17.02.2011)
 
На 16 февруари 2011г. в известната лондонска галерия Tate Britain се откри изложбата: „Акварел”. Тази изключително интересна изложба си поставя за цел да проследи историята на акварела - от средните векове до ден днешен.
още >>
АБСТРАКТНО ПРОСТРАНСТВО В МУЗЕЯ ЗА МОДЕРНО ИЗКУСТВО ВЪВ ВИЕНА (12.02.2011)

МУЗЕЙ НА МОДЕРНОТО ИЗКУСТВО

(MUSEUM FÜR MODERNE KUNST)

 

За първи път Музеят на Модерното изкуство във Виена отваря врати през 1962 година в Швейцарската градина  (Schweizergarten), под името „Музей на 20ти век“. През 1797 година поради нарастването на колекцията, спонсорирана от съпрузите Петър и Ирен Людвиг (Peter & Irene Ludwig), бива ангажирана нова сграда – двореца Лихтенщайн (Palais Lichtenstein). По-късно, през 1991 година музеят е преименуван на Музей за Модерното Изкуство Обединение Людвиг Виена (Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig Wien). През 2001г. музеят се мести в Кварталът на Музеите (MuseumsQuartier) и съкращението MUMOK започва да се използва.

 

още >>
Творби на най-известната жена, представителка на оп арт- Бриджит Райли, ще бъдат представени за пръв път в Берлин (12.02.2011)

На 12 февруари 2011г. галерия Max Hetzler, Берлин, Германия ще представи изложба на известната британска авторка от направлението оп арт- Бриджит Райли. Галерията ще изложи на вниманието на зрителите малка ретроспективна изложба, фокусирана върху последните три десетилетия (1983- 2010) от творческия път на авторката.

още >>
Единствена по рода си, тематична изложба, представяща „Картоиграчи”-те на Пол Сезан ще бъде открита в музея Метрополитън, Ню Йорк (08.02.2011)

Музеят Метрополитън в Ню Йорк ще открие изложба, с която ще проследи иконография, свързана с творчеството на човека, смятан от мнозина за основоположник на модернизма – Пол Сезан. Проучването ще се концентрира върху неговите картоиграчи и селски персонажи, които той рисува в Екс ан Прованс, Франция. Изложбата ще бъде открита на 9-ти февруари и ще продължи до 8-ми май 2011г.

още >>
Творби на един велик скулптор - Огюст Роден и фотографии на един съвременен автор - Хироши Сугимото ще бъдат представени в съвместна изложба в Париж (08.02.2011)

На 11 февруари 2011г. Gagosian Gallery, Париж ще представи на вниманието на всички любители на изкуството една уникална по своя характер изложба.

„Роден – Сугимото” е изложба, която обединява произведения на двама творци- работещи в различно време, но близки един до друг по идеи и концепции.

още >>
Древната цивилизация на маите ще разкрие за пръв път тайните на митичните морета пред американска публика (07.02.2011)

На 13 февруари 2011г. Музеят за изкуство - Сент Луйс (The Saint Louis Art Museum), щата Мисури, САЩ,  ще представи изложбата „Горящият Басейн: Маите и митичното море”. В експозицията ще бъдат показани 90 произведения на маянското изкуство- повечето от тях, изложени за пръв път пред американска публика.

още >>
Едни от най-важните аукциони за съвременно, модерно и импресионистично изкуство ще се проведат през февруари (07.02.2011)
Уверени в успеха си от миналата година и в присъствието на заможни колекционери от далечния изток, аукционните къщи през февруари ще представят едни от най-дългоочакваните аукциони за съвременно, модерно и импресионистично изкуство, като събитията ще бъдат съсредоточени в Лондон
още >>
Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!