НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Париж обяви новата си придобивка (21.07.2011)
 
След десетилетия на преговори  с фондация  Джорджо и Иса де Кирико,  стана ясно, че последната предоставя 61 произведения на изкуството на  Музея на модерното изкуство в Париж -  подарък, с който музеят става притежател на най-богатата  колекция от работата на Де Кирико.
още >>
Ай Вейвей прие да заеме поста на професор в немски университет (21.07.2011)
 
Наскоро освободеният китайски художник се е съгласил с предложението   да преподава в Берлинския университет по изкуствата, въпреки че,  не е ясно дали  ще бъде в състояние да поеме този пост.
още >>
Животът след затвора - Ай Вейвей започва работа в Берлинския университет (21.07.2011)
 
Един от най-известните концептуални творци на нашето време, китайският дисидент - Ай Вейвей, получи предложение от Берлинския университет за изкуство, да се присъедини към преподавателската му колегия. Според последни данни, Вейвей е приел предложението и ще започне работа в аудиториите на университета като гост-лектор.
още >>
Най-значимото немско ренесансово произведение "Мадоната на семейство Майер" (Дармщадската Мадона) на Ханс Холбайн Младия бе купено за рекордна сума - над 70 млн. долара (20.07.2011)

 

Германският милиардер, колекционер и меценат Райнхолд Вюрт е платил за картината "Мадоната на семейство Майер" (Дармщадската Мадона) на Ханс Холбайн Младия над 70 млн. долара, съобщи местният вестник Rhenische Post. 

още >>
След почти 100 години световноизвестната бижутерска къща „Фаберже” се завърна на пазара на изкуството (20.07.2011)
 
Легендарната ювелирна къща „Фаберже” прекратява дейността си след Октомврийската революция през 1917 г. Днес обаче,  тя възобновява изработката на прочутите си великденски яйца. 93 години след преломните за Русия събития, Фаберже се възвръща в бижутерския бизнес благодарение на Брайън Гилбертсън - бизнесмен от ЮАР, който през 2007 г. купи славното й име за сумата от 38 милиона долара.
още >>
Огромна статуя на поп иконата Мерилин Монро бе издигната в Чикаго (18.07.2011)
 
В Чикаго се появи впечатляваща статуя на поп иконата Мерилин Монро с огромни размери.  7-метровата  статуя, изработена от неръждаема стомана и алуминий и тегло 15, 5 тона, беше издигната  край сградата на съда, съобщи Chicago Now.  Огромната скулптура носи наименованието – „Мерилин завинаги”.
още >>
Единствената римска монета, сечена в чест на убийство, се предлага на търг за половин милион долара (18.07.2011)

 

Сребърна римска монета от серията "Мартенски иди", сеченa по повод убийството на Юлий Цезар, се предлага на търг. Сребърният денар е считан за една от най-редките древни монети в света. Известни са само около 60 подобни денара, които са в музеи и частни колекции, съобщи Artdaily.

още >>
Лувърът отказа да предостави „Джокондата” за изложба в Италия (12.07.2011)

 

От парижкия музей "Лувър" отхвърлиха молба от страна на властите в град Флоренция за временно предоставяне на "Джокондата" в галерия „Уфици” в италианския град, съобщава ИТАР-ТАСС.

още >>
В Хелзинки ще бъде построен нов арт парк, посветен на финландския дизайнер Тапио Виркала (12.07.2011)

 

Това лято в Хелзинки ще започне конструкцията на ново публично пространство, посветено на един от най-прочутите финландски  дизайнери Тапио Виркала. Арт паркът е проектиран от американския авангарден театрален режисьор Робърт Уилсън и се очаква той да бъде завършен до 2012 г. Това е и годината, в която финландската столица ще бъде обявена за световна столица на дизайна.

още >>
Сай Туомбли, титанът на модерното изкуство почина на 83-годишна възраст (07.07.2011)
 
Сай Туомбли, един от най-прочутите американски художници, известен с големите си по размер абстрактни платна, почина на 5-ти юли в Рим след тежка и продължителна битка с рака.
още >>
„Сотбис” реализира най-високата цена за търг на съвременно изкуство в историята до този момент в Лондон (04.07.2011)

 

Аукционна къща „Сотбис” прикова световния интерес на медии и колекционери към своя търг за съвременно изкуство, организиран на 29-ти юни в Лондон. Той успя да реализира крупната сума от £108,803,550 ($174,129,201 /€120,923,897), като първоначалната оценка на 88-те произведения беше £74 –  105 млн. Това е нов световен рекорд, след като подобна сума никога не е реализирана на търг за съвременно изкуство в Лондон.

още >>
Китайският художник-дисидент Ай Вейвей най-после бе освободен от затвора (24.06.2011)
 
На 22 юни китайският художник Ай Вейвей най-после бе освободен от затвора след двумесечно задържане под стража. Той не може да напуска жилището си без разрешение, съобщи днес говорителят на външното министерство в Пекин. Той бе освободен заради „добро поведение”, след като е признал вината си и заради изразеното от него желание да изплати укритите данъци, посочват китайските медии.
още >>
Аниш Капур реализира своя най-нов проект „Левиатан” в Гран Пале (16.05.2011)

 

Един от най-известните скулптoри на нашето време Аниш Капур създаде уникална скулптурна инсталация за „Монумента” в Гран Пале, Париж. Той е четвъртия скулптор,  на който се пада честта да създаде временно произведение за историческата сграда, където се е помещавало легендарното световно изложение от 1900 г.

още >>
Концептуалният художник Ханс-Питър Фелдман ще инсталира върху стените на музея „Гугенхайм” в Ню Йорк 100 000 банкноти (16.05.2011)

 

Концептуалният художник Ханс-Питър Фелдман е известен със своите произведения, които изследват влиянието на визуалното върху ежедневието на отделния индивид. Най-новото му произведение е вдъхновено от валутата като масова продукция,  използвана от нас всеки ден.

още >>
Целият свят засвидетелства своята подкрепа към един от най-известните китайски съвременни артисти - Ай Вейвей (15.05.2011)
 
Мина повече от месец,  откакто един от най-известните китайски съвременни артисти - Ай Вейвей бе арестуван на пекинското летище минути преди да излети за Хонг Конг. На 3 април той е бил отведен от представители на властите, а малко по-късно полиция е направила обиск на ателието и дома му. 
още >>
Световните аукциони през месец май ще представят едни от най-емблематичните произведения на съвременното изкуство (10.05.2011)

 

Френсис Бейкън, Марк Ротко, Анди Уърхол, Жан-Мишел Баския са само малка част от авторите, чиито произведения ще бъдат предложени на търгове, организирани от водещите аукционни къщи през първата половина на месец май.

още >>
Защо Русия поиска незабавно всички свои произведения и артефакти обратно, намиращи се в момента на гостуващи временни изложби в САЩ ? (28.03.2011)
 
На един от най-реномираните музеи за руско изкуство в САЩ, притежаващ една от най-големите колекции на руски икони извън Русия, му беше наредено незабавно да върне обратно в Русия 37-те икони, част от временната експозиция „Съкровища от Москва”, която представя икони и артефакти от музея за древноруско изкуство „Андрей Рубльов”.
още >>
Най-богатият мъж на планетата създава собствен музей, в който ще бъде изложена частната му колекция от шедьоври на изкуството (22.03.2011)
 
От март гражданите на Мексико Сити не трябва да пътуват извън родината си, за да се насладят на шедьоври на европейското изкуство, защото всички те ще бъдат изложени напълно безплатно за публиката в новия музей Сумая (Soumaya Museo).
още >>
Мона Хатум беше избрана за носител на една от най-престижните награди за изкуство – призa “Хуан Миро” (21.03.2011)
 
Наградата „Хуан Миро” е едно от най-престижните отличия за изкуство, с което може да бъде удостоено творчеството и постиженията на даден артист. Тя е много по-различна от всички останали награди и за това винаги заема специално място.
още >>
Едни от най-значителните произведения на Стари майстори ще бъдат предложени на аукцион на Сотбис (24.01.2011)
 
На 27-ми януари, в две последователни сесии, Сотбис в Ню Йорк ще предложат на търг едни от шедьоврите на ренесансовото изкуство –живопис и скулптура.
Сутринната сесия ще започне от 10ч., а следобедната от 14ч.
още >>
Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!